کتاب ارزشیابی شخصیت (پرسشنامهها) دکتر حمزه گنجی شامل 45 پرسشنامه، مقیاس اندازهگیری و آزمون برای سنجش جنبههای مختلف روانی و شخصیتی میباشد که توسط انتشارات ساوالان به چاپ رسیده است.
بخشی از مقدمه کتاب
بسیاری از کتابها سعی کردهاند ماهیت انسان را تبیین کنند. آنها در مقابل سؤال «من کیستم؟» چنین پاسخ دادهاند، انسان باید چنین باشد در مقابل چنین و چنان شرایطی، این چنین عمل کند.
این نوع پاسخ کاملاً انتزاعی است، زیرا هیچ فردی از تمام جهات، با انسان بهنجار آرمانی مطابقت نمی کند. در هر توصیف روان شناختی میتوانیم جنبههای بسیار محدود یا بسیار گسترده شخصیت خود را پیدا کنیم اما هرگز کلیه عناصر تشکیل دهنده شخصیت را به دست نخواهیم آورد هر کس تعداد زیادی از ویژگیهای خود را پنهان نگه میدارد، تعداد محدودی از آنها را میپذیرد و تعداد بسیار کمی را نیز نشان میدهد.
بسیار است که بدانیم ویژگیهای شخصیتی و تواناییهای ذهنی ما خیلی غنیتر از آن است که خودمان فکر مهم میکنیم کاملاً اشتباه است که اطرافیان سعی میکنند از همان دوران کودکی، شخصیت ما را به تعدادی از عناصر محدود کاهش دهند. آنها دوست دارند بگویند که این کودک آرام است، اما آن یکی دیگر ناآرام، این یکی باهوش است و آن دیگری کم هوش و اطرافیان، برای آن که مسائل را خیلی ساده بگیرند و زحمت خود را کم کنند، کودکان را در یک شخصیت محدود و معین جای میدهند.
باید توجه داشته باشیم که این نوع قضاوتها معمولاً براساس مشاهدات کاملاً سطحی انجام میگیرد، چنین قضاوتهایی همیشه خوشایند نیست. در برخی شرایط این قضاوتها کاملاً پرخاشگرانه است قضاوتهای عجولانه و به دور از مطالعه عمیق، اطرافیان اجازه نمیدهند که تنوع بسیار گسترده ویژگیهای شخصیتی خود را بشناسیم.
بنابراین، برای کسب آگاهی از شخصیت خود چه کار باید بکنیم؟ قضاوتهایی را که اغلب درباره خود میشنویم برایمان زرهی از پیش داوری فراهم میآورند که رهایی از آن کار بسیار سختی است. کودکی که به طور دایم به شرور بودن متهم میشود تلاش میکند که واقعاً شرور باشد. آیا ما بزرگسالان چنین نیستیم؟ آیا پس از دوران کودکی، لباسی نپوشیده ایم که برازنده تن ما نیست؟