کتاب مبانی شیمی مواد غذایی تألیف جان. ام. دمان مترجم دکتر بابک قنبرزاده انتشارات آییژ یکی از بهترین کتابهای درسی برای شیمی مواد غذایی بوده و در اکثر دانشگاههای معتبر جهان و ازجمله دانشگاههای ایران تدریس میشود. این کتاب همچنین برای طرح سوالات کارشناسی ارشد مورد استفاده قرار میگیرد.
بی شک شیمی مواد غذایی یکی از پایهایترین دروس رشته صنایع غذایی میباشد و ارتباط نزدیکی با دیگر دروس تکنولوژی، نگهداری و مهندسی مواد غذایی دارد و یادگیری صحیح این دروس بدون آشنایی و شناخت درس شیمی مواد غذایی امکان پذیر نمیباشد. به عنوان مثال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. برای درک اصول پنیر سازی در تکنولوژی فرآوردههای لبنی باید به ساختار و خواص پروتئینهای کازئینی و نحوه عمل آنزیم رنین بر روی آن آشنا باشیم همچنین برای تولید ماست با بافت و قوام خوب باید به ساختار و ویژگیهای حرارتی پروتئینهای آب پنیر توجه کنیم.
2. برای درک کامل فرایندهای هیدروژناسیون و استریفیکاسیون و تند شدگی در تکنولوژی روغن نیازمند اطلاعات کافی در زمینهٔ شیمی لیپیدها میباشیم.
3. برای یادگیری نحوه تولید و عوامل مؤثر در نگهداری و جلوگیری از بیاتی در فرآوردههای غلهای به ویژه نان، باید آشنایی کافی با ساختار ویژگیها و تغییرات پروتئینهای گلوتنی و نشاسته آرد غلات داشته باشیم.
4. برای شناخت عوامل مؤثر در بلوری شدن و یا جلوگیری از آن و تغییرات شیمیایی انجام یافته در محیط قلیایی مورد استفاده برای تولید ساکارز بلوری نیازمند دانستن شیمی قندها هستیم.
5. برای درک صحیح اصول خشک کردن و انجماد و کاربردهای آنها در درس اصول نگهداری باید ابتدا به مطالعه شیمی آب بپردازیم.